Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №9600, який має суттєво змінити умови роботи викладачів закладів вищої освіти. Цей крок спрямований на те, щоб дати їм більше часу для наукових досліджень, розробок, інновацій та професійного зростання.

Про це повідомив у своєму Telegram міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Як це буде працювати

У вищих навчальних закладах зменшать педагогічне навантаження. Згідно з новими нормами, максимальна кількість годин, яку викладачі університетів витрачатимуть на читання лекцій, проведення семінарів та консультацій, буде знижена з 600 до 400-500 годин на рік.

ВНЗ. Фото: ZN, ua
ВНЗ. Фото: ZN, ua

З'явиться більше часу для науки. Звільнений час викладачі зможуть присвятити науковій роботі, яка є ключовою для розвитку будь-якої галузі знань. Законопроєкт чітко визначає мінімум 30% робочого часу, який має бути відведений саме для наукової діяльності.

Популярні новини зараз

"ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі

Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись

Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів

Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки

Показати ще

Відбудеться стимулювання ефективної наукової діяльності. Законопроєкт передбачає запровадження гнучкої системи стимулів та винагород для викладачів, які досягають справжніх результатів у науковій роботі. Це допоможе уникнути ситуацій, коли публікації статей стають лише формальністю, без реального внеску в науку.

Які результати очікуються

Планується підвищення якості освіти. Завдяки більшій кількості часу для наукових досліджень, викладачі зможуть покращити свої знання та навички, що, в свою чергу, позитивно вплине на якість освіти, яку вони надають студентам.

Відбудеться розвиток науки та інновацій. Збільшення обсягу наукової роботи призведе до зростання кількості наукових публікацій, винаходів та розробок, що стимулюватиме розвиток науки та інновацій в Україні.

Зросте авторитет української науки. Завдяки вищезазначеним факторам зросте авторитет української науки на міжнародній арені.

Це важливий крок на шляху до модернізації української системи освіти та науки. Законопроєкт №9600 має всі шанси стати каталізатором для змін на краще, які очікують як викладачі, так і студенти, а також вся українська наукова спільнота.

Університет, ЗВО - фото logo iamir.info

Нагадаємо, що українці можуть стати студентами без національного мультипредметного тесту.

Як повідомляли раніше, в українських студентів хочуть відібрати літні канікули.

Як писав "Знай" раніше, абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ.