В умовах війни, що триває в Україні, влада має право вилучати майно у фізичних та юридичних осіб для забезпечення потреб ЗСУ.

Ця норма стосується як нерухомого майна, наприклад житла, і рухомого, зокрема транспортних засобів. Як пояснює адвокат Ростислав Кравець, відповідне становище існувало в українському законодавстві ще з радянських часів, проте зараз воно привернуло особливу увагу суспільства через можливе обмеження прав громадян.

Нерухомість, скріншот: Youtube

Рішення про вилучення майна може приймати місцева військова адміністрація відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

Цей механізм передбачає можливість вилучення майна державних, комунальних, приватних підприємств, організацій та громадян України для потреб Збройних сил.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Ростислав Кравець зазначає, що для реалізації такого рішення існують чіткі порядки та процедури. Ця норма була актуальною ще у 2014 році і тоді викликала значний суспільний резонанс.

Людина, яка отримує ключі від квартири

У разі приватного майна на момент вилучення має проводитися його оцінка, після чого власник має право отримати відповідну грошову компенсацію.

Вилучення майна може відбуватися у будь-якому регіоні України та належати до будь-якої особи. У разі відмови добровільно передати майно ситуація може перейти в судову площину. Адвокат підтверджує, що під час повномасштабної війни вже були випадки вилучення майна для потреб ЗСУ.

Нагадаємо, жінок у ЗСУ буде ще більше: але штурмувати посадки ніхто не відправить

Як повідомляв "Знай.ua", скільки коштує ігнорувати військовий борг? Штрафи вже досягають божевільних меж

Знай.ua писав, українці ломляться в ТЦК перед прийняттям нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне"