18 травня в Україні набуде чинності новий закон щодо мобілізації. Однією з ключових змін цього закону є обов'язок деяких категорій жінок ставати на військовий облік. Зокрема, це стосується жінок, які працюють у медичній сфері чи фармацевтів.

З 1 жовтня минулого року жінки-медики чи фармацевти вже мали оновити свої дані на військовому обліку, але за новим законом це стає обов'язковим для ширшого кола фахівців.

Лікарі, фото: vechirniy.kyiv.ua

Список спеціальностей, які мають стати на облік, охоплює широкий спектр професій у медичній галузі, включаючи, але не обмежуючись, такими як фізична терапія, медична реабілітація, стоматологія, медсестринство, фармація, а також спеціалізовані напрямки, як біомедична інженерія та токсикологія.

Цей законопроект, на думку уряду, сприяє гендерній рівності у військовій службі, оскільки відкриває жінкам можливості добровільно вступати до лав Збройних Сил України, що було менш доступним раніше.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

Показати ще

Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube

Однак важливо відзначити, що мобілізація жінок на військову службу до зони бойових дій можлива лише за їх власним бажанням та згодою.

Разом з тим, існують певні обмеження, що захищають права жінок у певних життєвих обставинах. Наприклад, жінкам, які є самотніми матерями з дітьми до 18 років, а також тим, хто перебуває на утриманні дитини-інваліда, заборонено мобілізуватись.

Жінки в ЗСУ, скріншот: YouTube

Також це стосується дружин військовослужбовців, які отримали звання "Герой України" або загинули або зникли безвісти. Ці зміни у законодавстві є важливим кроком до зміцнення обороноздатності країни, намагаючись при цьому збалансувати потреби держави та права громадян.

У ВСУ вже служать тисячі жінок, і цей новий закон дозволить ще більшій кількості жінок зробити свій внесок в оборону країни.

Нагадаємо, готові віддати останнє: скільки коштує незаконна втеча за кордон

Вам буде цікаво дізнатися ще одну категорію українців, які надали право на відстрочку: хто може не служити