Польський уряд повністю усвідомлює важливість забезпечення України належною кількістю оборонців для боротьби проти агресії з боку Росії.

Також є складні питання щодо того, як допомогти українцям повернутися додому для військової служби з Польщі. Це делікатна тема, оскільки йдеться не лише про безпеку України, а й про права тих людей.

Радослав Сікорський, фото liga.net

Радослав Сікорський, голова Міністерства закордонних справ Польщі, зазначив, що Україна має сама вирішити, як забрати назад своїх громадян, які втекли від війни.

Він розповів, що під час свого останнього візиту до Києва українські чиновники говорили про можливість створення спеціальних документів, які сприятимуть керуванню військовими обов'язками громадян.

Популярні новини зараз

У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Показати ще

Радослав Сікорський, фото Європейська правда

Ці документи могли б дати можливість українському уряду припиняти соціальні виплати тим, хто ухиляється від військової служби.

Глава Міноборони Польщі Владислав Косиняк-Каміш зазначив, що держава може допомогти вирішити проблему із закликом українців, коментуючи видачу документів українськими консульствами. Він зазначив, що потрібна співпраця з Україною, щоб ті, кого це стосується, могли приєднатися до оборони своєї країни.

Польський міністр Владислав Косиняк-Камиш, фото: Reuters

Литва, в особі міністра оборони Лаурінаса Кащунаса, також висловила бажання наслідувати приклад Польщі. Він заявив, що Литва хоче дотримуватися цього підходу, заохочуючи українських чоловіків, які проживають за кордоном, приєднуватися до збройних сил України.

Це показує, наскільки складною є проблема повернення українських біженців для служби в армії, адже це стосується не лише національної безпеки України, а й прав людини та обов'язків країн, які їх прийняли.

Нагадаємо, "За 20 хвилин до початку": український захисник відповів на заяви про контрнаступ ЗСУ у 2025 році.

Вам буде цікаво дізнатися "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток