На Херсонщині Юрія М., військовослужбовця морської піхоти, посадили на 5 років за відмову наказу свого командира. Все почалося 5 листопада 2023 року, коли його рота мала переправитися через Дніпро та зайняти Кринки. Юрій відмовився це робити і потрапив у жахливу історію.

На суді Юрій М. стверджував, що він не міг виконати наказ через проблеми зі здоров'ям. Йому було невдало пройти ВЛК через контузію, яку він отримав під час бойових дій. Але його не пустили, і він не міг служити на повну силу.

До того ж у нього вдома дочка з інвалідністю та літня бабуся, за якими потрібен догляд.

Воїн ЗСУ, фото з фейсбук

Юрій просив суд не відправляти його до в'язниці з огляду на всі ці обставини. Проте його товариші по службі виступили свідками і сказали, що він просто боїться води і не хотів переправлятися через річку. Це підтвердило думку звинувачення про те, що він не мав серйозних проблем зі здоров'ям і морально був здатний до служби.

Популярні новини зараз

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Показати ще

Відмова від наказу командира призвела до його затримання та початку кримінального переслідування за ч. 4 ст. 402 КК.

Юрій М. намагався донести до суду, що у світлі цих обставин його не слід відправляти до в'язниці. Він просив суд врахувати його особисті обставини та не призначати йому покарання у вигляді позбавлення волі.

Воїни ЗСУ, фото з фейсбук

Суд вирішив, що наказ був абсолютно нормальним і Юрій мав його виконати. Снігурівський райсуд Миколаївської області засудив Юрія М. на 5 років позбавлення волі, не враховуючи його особисті обставини.

Відповідно до ст. 37 Статуту внутрішньої служби ЗСУ, військовослужбовець після отримання наказу повинен відповісти: "Слухаюсь" . І подібна історія лише підтвердження того, що "хочеш-не хочеш", боїшся води чи маєш контузію – наказ має бути виконаний.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що в'язні йдуть на фронт: кого закликають захищати країну

Вам буде цікаво дізнатися, українцям дали спосіб вгамувати корупційні апетити податкової: що треба робити