Останнім часом у соціальних мережах активно обговорюється інформація про рекордно низький рівень народжуваності в Україні за останні 300 років.

Втім, експерти застерігають, що така статистика може бути некоректною через певні обставини. Проблема полягає в тому, що дані про народжуваність на підконтрольних Україні територіях після 2014 року не можна прямо порівнювати зі статистикою по всій території в межах 1991 року. Адже після окупації Криму та частини Донбасу точна кількість народжень та смертей на цих територіях невідома.

Українці з дітьми. Фото: скрін youtube

"Тому реально, скільки людей народилося чи померло у межах 1991 року, ми не знаємо", - заявляє заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та проблем якості життя НАНУ Олександр Гладун.

Вчений наводить історичні приклади, коли кількість народжень була значно вищою, але й дитяча смертність сягала 19%. Тобто високі показники народжуваності у минулому не обов'язково свідчать про сприятливу демографічну ситуацію порівняно із сучасністю.

Популярні новини зараз

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Показати ще

Батьки з дітьми / фото: Знай.ua

Загалом в Україні продовжує знижуватись народжуваність, проте це стосується і смертності дітей. За словами Гладуна, для простого відтворення населення на кожні 100 жінок має припадати 220 народжень дітей, тоді як в Україні цей показник удвічі нижчий.

Експерт зазначає, що війна безумовно вплинула на скорочення народжуваності, проте точно оцінити масштаби цього явища поки що неможливо через відсутність достовірних даних по всій території країни та невизначену кількість переміщених осіб.

Нагадаємо, окупанти націлилися на міста: відомий астролог передбачив, коли може розпочатись "загострення"

Як повідомляв "Знай.uа", на Україну може чекати новий напад: звідки атакуватиме ворог

Знай.ua писав, одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна в найближчі 15 років