В Україні вже кілька років точаться дискусії про можливе виведення з обігу застарілих паперових паспортів зразка 1994 року та повного переходу на сучасні ID-картки.

Ще у 2020 році Кабінет Міністрів на чолі з Денисом Шмигалем вніс у Верховну Раду відповідний законопроект, проте він досі не розглянутий парламентом. Профільний комітет ВР рекомендував нардепам ухвалити цей документ під номером №3986 ще 2021 року, пропонувався альтернативний проект, але його відхилили. З травня 2021 року питання заміни книжкових паспортів на ID-картки по суті завмерло на стадії розгляду.

Оформлення паспорту. Фото: скрін youtube

За задумом авторів законопроекту, після його ухвалення громадянам України видаватимуться лише пластикові посвідчення особи замість звичних паспортів-книжок. Проте чинні паперові документи зберігатимуть чинність до закінчення свого терміну.

Необхідність переходу на ID карти обґрунтовується, по-перше, вичерпанням запасів старих бланків книжкових паспортів, які не друкуються вже з 2013 року. А по-друге, пластикові посвідчення вважаються захищенішими від підробок.

Популярні новини зараз

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ

У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Паспортний стіл, скріншот: YouTube

Згідно із законопроектом №3986, термін дії старих паперових паспортів встановлюється до: 25 років – для громадян віком 16-25 років, 45 років – для вікової групи 25-45 років. Особам, старшим за 45 років, заміна не знадобиться – їхні книжкові паспорти будуть безстроковими. При цьому не передбачається обов'язкова вказівка ​​фото при досягненні 25 та 45 років.

Таким чином, якщо закон буде прийнято, планується поступовий та м'який висновок із обігу застарілих паспортів у формі книжечки шляхом заміни їх на ID-картки у міру настання відповідних вікових строків.

Нагадаємо, бажаєте нове ім'я? Спочатку заплатіть: ціни та правила процедури в Україні

Як повідомляв "Знай.uа", подаєте документи – отримуєте знижку: хто може набагато менше платити за комуналку

Знай.ua писав, кінець живим чергам: як тепер будемо отримувати закордонні паспорти