Уряд Естонії днями ухвалив рішення, що спричинило неоднозначну реакцію в суспільстві. Законодавці схвалили можливість відрахування українських дітей-біженців зі шкіл та дитсадків, якщо ці діти виїхали з країни без попереднього повідомлення навчальних закладів. Це рішення підтримали 70 депутатів парламенту Естонії.

Раніше подібний виняток дітей міг відбуватися лише з ініціативи їхніх батьків. Тепер же, якщо в реєстрі не буде інформації про місце проживання таких українських школярів, їх можуть просто відрахувати. Про це повідомляє ERR.

Школа. Фото: youtube

Крім того, законодавство Естонії передбачатиме чіткий перелік підстав для виключення дітей із дошкільних та професійних навчальних закладів, чого раніше не було.

Ще одне важливе рішення, яке набуде чинності з 1 вересня: усі школи, де викладання велося російською мовою, повністю переходять естонською. Це стосуватиметься і українських дітей, які навчалися рідною мовою – їм доведеться переходити на освіту державною мовою Естонії.

Популярні новини зараз

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати

ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити

Показати ще

Школа, фото: скріншот із відео

Подібні кроки викликали досить неоднозначну реакцію у суспільстві. З одного боку, законодавці наголошують на необхідності інтеграції українських біженців до естонського соціуму. Водночас, ці рішення можуть суттєво ускладнити становище дітей, які й так опинилися у складних обставинах через війну в Україні.

Нагадаємо, українці тікають із Європи? Нова статистика говорить сама за себе

Як повідомляв "Знай.uа", Німеччина запроваджує суворі обмеження: як це вплине на українців

Знай.ua писав, Польща готує великі зміни для українців: чи доведеться збирати речі