У МОЗ спалах кашлюку пов’язують з великою кількістю дітей, які не отримали щеплення. Хвороба, яка ще на початку року вразила півтисячі українців і стрімко поширюється територією України, найбільше загрожує дітям дошкільного та раннього шкільного віку.

Діти становлять 96% від усіх захворілих, а дорослі лише 4%, йдеться у повідомленні Міністерства охорони здоров'я. Захворюваність на кашлюк зростає в Україні з минулого року. За перші два місяці 2024 року зафіксовано 515 випадків захворювання. Це – у 20 разів більше, ніж за аналогічний період 2023 року.

Кашлюк – хвороба дуже заразна і стрімко поширюється повітряно-крапельним шляхом під час кашлю або чхання. Людина з кашлюком здатна «ділитися» ним з оточуючими через один-три тижні після появи симптомів.

Особливо небезпечною недуга є для немовлят – має важкий перебіг, може спровокувати тимчасову зупинку дихання, ускладнення та навіть призвести до смерті. У старших дітей та дорослих - прогноз сприятливий, але хвороба може бути тривалою та виснажливою для організму.

Симптоми кашлюку

Популярні новини зараз

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Хвороба починається, як звичайне ГРВІ, проте через 5-8 днів з'являється спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, який має характерний свист. Найчастіше напади кашлю відбуваються вночі. Спостерігаються й інші симптоми ГРВІ, такі як лихоманка, нежить, біль у м'язах.

У немовлят кашлю може не бути. Натомість може відбуватися апное - зупинка дихання на короткий час, про що свідчить посиніння обличчя.

Кашлюк сильно ослаблює організм, тому для повного одужання дітям потрібно до двох місяців.

Як себе захистити

Єдиний спосіб убезпечити себе та своїх дітей – зробити щеплення, наголошують медики. Усі діти мають отримати 4 щеплення - у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, зробіть його якнайшвидше, кажуть у МОЗ.

Також вакцинуватися від кашлюку радять жінкам з вагітністю від 16 до 32 тижнів, незалежно від наявності щеплення в дитинстві. Це необхідно, щоб захистити немовля від хвороби в перші місяці життя.

Симптоми кашлюку. Фото з інтернету

Раніше ми повідомляли, що Небезпека може чатувати на кожного: як захиститися від кліщів у розпал сезону

Нагадаємо, що Печінка буде розвалюватися на очах: які продукти приведуть до непоправних наслідків