Українські громадяни призовного віку, які перебувають за кордоном, не будуть повертатися до України після прийняття законопроєкту про мобілізацію. Про це повідомила член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз у коментарі для "Радіо Свобода".

За словами Ірини Фріз, закони України та міжнародні правила не передбачають висилання людей назад до їхньої країни під час воєнного стану.

Українці за кордоном, фото з вільних джерел

Ірина Фріз також розповіла про те, як закон про мобілізацію вплине на надання консульських послуг. За її словами, протягом 60 днів після того, як закон набере чинності, громадяни призовного віку зможуть звернутися за консульською допомогою і оновити свої особисті дані.

“Ніякої депортації відбуватися не буде. Це тільки для військового обліку потрібно для Міністерства оборони”, — сказала депутатка.

Популярні новини зараз

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Це означає, що у цей період вони матимуть можливість отримати допомогу в консульстві та оновити свою інформацію. Ірина Фріз наголосила, що оновлення даних є важливим для Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України.

Мобілізація, скріншот: YouTube

Це дозволяє їм точно знати, скільки військовозобов'язаних громадян перебувають за кордоном. Така інформація є необхідною для забезпечення належного обліку та планування військових потреб.

Раніше повідомлялося на порталі Знай.ua головні новини за 10 квітня: українці переплачують за газ, підкріплення для ЗСУ та штрафи за зміну адреси без ТЦК

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, зміна адреси без повідомлення в ТЦК обходитиметься дорого: штрафи сягатимуть 20 тисяч