Нещодавно у Верховній Раді збиралися розглянути законопроект №10379 , розроблений Кабміном, де йшлося про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також щодо посилення відповідальності за військові правопорушення.

За порушення Положення про військовий облік та Закон "Про оборону, військовий обов'язок, військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачався штраф до 204 000 гривень протягом трьох років з дня вчинення або виявлення правопорушення.

Мобілізація. Фото: скрін youtube

Крім того:

- у разі неявки на призовний пункт без поважних причин запровадження механізму негайного винесення рішень щодо правопорушень, скоєних у особливий період, без необхідності складання адміністративного протоколу КТС та СП;

Популярні новини зараз

Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Показати ще

- можливість затримання військовозобов'язаного від трьох годин до трьох діб, якщо їм будуть порушені вимоги оборони держави, обов'язків військової служби, законів про військову службу, військовий облік, мобілізаційну готовність та правила мобілізації;

Відмова від медичного огляду прирівнювалася б до ухилення від мобілізації і каралася позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Але 8 квітня Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту внести поправки до законопроекту №10379. Було запропоновано виключити усі зміни щодо Кримінального кодексу.

Водночас внесли зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та запропонували зменшити термін накладення адміністративних стягнень з трьох років до одного року. Також визначилися з розмірами штрафів.

мобілізація, фото з інтернету

Отже, за порушення правил військового обліку доведеться заплатити від 3400 до 5100 гривень у мирний час та від 17000 до 25500 гривень у особливий період.

За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію громадянам у мирний час загрожує штраф від 5100 до 8500 гривень; у особливий період – від 17000 до 25500 гривень. Посадові та службові особи органів влади, підприємств, установ, організацій заплатять за порушення законодавства у мирний час від 17000 до 34000 гривень; у особливий період – від 34000 до 59500 гривень.

Документ із поправками планують розглянути вже найближчими днями.

Мобілізація / фото: depositphotos

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, що Ухилянтам – обмеження, військовим – солідні надбавки: як зміниться статус чоловіків у новому законопроекті

Також ми писали про те, що Є лише кілька причин: скільки триває служба для військових та як звільнитися з ЗСУ