Десятки нардепів виступили проти

Сьогоднішнє пленарне засідання Верховної Ради видалося по-справжньому гарячим. Присяга Василя Вірастюка під крики "Ганьба", приєднання України до Міжамериканської конвенції, а на "десерт" – прийняття низки законопроектів, що стосуються запровадження декларування активів усіх українців, незалежно від посади та місця роботи. З цього приводу в сесійній залі виникли емоційні перемовини – частина парламентарів виступала категорично проти введення додаткових податків у 5-9 %. Чим все скінчилося, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада, Василь Вірастюк - фото ВРУ

Декларування громадян: десятки нардепів – проти

Перший з них № 5153 – "Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету".

Другий – № 5154 "Проект Закону про внесення зміни до статті 29 Бюджетного кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету".

Верховна Рада - фото ВРУ

Популярні новини зараз

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Чимало нардепів закликали представників монобільшості з партії "Слуга Народу" врегулювати питання з пенсіями і тарифами, а вже потім братися за введення декларування громадян.

"Це – ініціатива, яка ні до чого не призведе. Хто буде декларувати свої статки, якщо ці статки може в будь-який момент забрати правоохоронна система? Судді, на яких ви жалієтесь, можуть вирішити що завгодно. Спочатку треба створити правовий конституційний режим в державі, а потім пропонувати вже такі ініціативи", - член Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики Антон Поляков.

Верховна Рада - фото ВРУ

Проти вищезазначених законопроектів виступили і представники партії "Батьківщина".

"Ідея в тому, що після прийняття і підписання президентом цього закону кожен громадянин України мусить заповнити декларацію. Причому, треба буде заплатити з обсягу, який є у людини від 5 до 9 % податок. Якщо, скажімо, десь ви продали квартиру чи машину і у вас на рахунку лежать гроші і всі податки ви сплатили, а тепер вам треба буде сплатити ще від 5 до 9 %. Це – зачистка середнього класу", - зазначила з трибуни Юлія Тимошенко.

Юлія Тимошенко - скріншот

Доповнення в ККУ: розмір штрафу від 51 до до 425 тис грн

В рамках цього "пакету" розглядався ще один законопроект – № 5156.

Це – "Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету".

Положення документу корегують ст. 212 ККУ "Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)", згідно з якою порушник карається штрафом від 51 до 425 тис грн.

5156 - скріншот

В результаті, законопроект № 5156 був затверджений у другому читанні та в цілому 257 голосами "За".

Верховна Рада - фото ВРУ

Проект закону № 5153 був прийнятий у другому читанні та в цілому: "За" віддали голос 243 народних депутата, 66 – виступило "Проти".

Законопроект № 5154 прийнято за основу 252 голосами "За".

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що нардепи заявили про офіційну легалізацію медичного канабісу в Україні: дозволи, строки та умови вирощування.