У Єгипті виявили найстаріше кладовище домашніх тварин, яке налічує понад 600 домашніх улюбленців.

Детальніше про це розповідає видання "ScienceMag".

Близько 10 років тому вчені виявили кладовище тварин в ранньоримському порту Береника, проте не знали, як правильно розтлумачити поховання. Оскільки на місці розкопок знаходилося звалище, вчені припустили, що собаки і коти були просто викинуті як сміття. Але нещодавно вдалося знайти докази того, що тодішні жителі дбайливо ставилися з домашнім улюбленцям і дбайливо їх ховали.

Фахівці заявили, що остання тварина на цьому кладовищі була похована близько 2 тисяч років тому. Розкопки показали, що поховані улюбленці лежать, ніби сплять, в окремих могилах. Багато останки оточували частини своєрідних "саркофагів".

Останки / фото: ScienceMag

Популярні новини зараз

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

Більше 90% похованих тварин були котами, ще 5% - собаки, а решта були мавпами. На багатьох тварин вчені виявили нашийники і різні прикраси. Господарі дбали про них через поранення і старість, подібно до того, як сучасні люди піклуються про своїх домашніх улюбленців.

"Я ніколи не стикався з таким кладовищем, — зазначає зооархеолог з Університету Вінніпега (Канада) Майкл Маккіннон, який вивчав роль тварин у минулому Середземномор'я. - Ідеї домашніх тварин як частини сім'ї важко знайти в античності, але я думаю, що вони були (сім'єю — ред.) тут".

І тим не менш, у фахівців є й інша теорія, чому жителі Береники так дбали про домашніх тварин. Справа в тому, що в I-II вв. н. е. місто було густонаселений і, очевидно, міг кишіти щурами. Через це коти могли стати цінними друзями в господарстві, а собаки могли охороняти будинки своїх власників від небезпек.

Останки / фото: ScienceMag

Нагадаємо, що на Буковині на березі Дністра проводили розкопки, під час якої вчені знайшли зуб мамонта, який ходив по Землі близько 300 тисяч років тому.

Як повідомляв портал Знай.иа, археологи знайшли залишки обмивання часів Ісуса в місцевості, де він провів останню ніч.

Також Знай.иа писав, що вчені виявили кіоск із залишками їжі в Помпеях: зберігалися 2 тисячі років під лавою.