У період з 8 по 14 березня в Україні православні християни відзначатимуть Масляну. Окрім того, що це час млинців і вареників, це ще й важлива можливість для вірян підготуватися до Великого посту — і тому слід пам'ятати про головні заборони.

Порадами щодо поведінки на масляну Знай.ua ділиться на основі матеріалу ресурсу Інформатор.

На перший погляд, наявність якихось заборон на Масляну може здатися дивною, адже задачею свят є дати людям трохи "нагулятися" перед строгим постом. Але у всьому слід знати свою міру, тому і на Масляну втрачати голову не варто.

На Масляну вже слід відмовитися від м'яса — його православні християни вже не їдять, готуючись до посту. Але сир, сметана, яйця та інші тваринні й заборонені в піст продукти вживати якраз традиційно й заведено.

Масляна, кадр з відео

Популярні новини зараз

Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

Слід подумати і про підготовку душі до Великого посту: заборонено злитися, лихословити і лаятися.

Не можна на Масляну зустрічати гостей в неприбраному будинку. Заборони на хатні роботи немає, так що можете сміливо прати, мити і прибирати.

Масляну не можна проводити на самоті — заведено зустрічати гостей і ходити в гості. Однак у період пандемії коронавірусної хвороби з цією традицією слід бути дуже обережним.

Не можна об'їдатися. До посту людина готує як душу, так і тіло — тому піддаватися гріху і знущатися з травної системи не варто.

Нагадаємо, Чим частували ґречні українці на Масляну: вареники проти млинців та інші звичаї предків

Як повідомляв портал "Знай.ua", Масляна у 2021 році: головні заборони і прикмети свята. У цей день випікали млинці, спалювали опудало і готувалися до зустрічі весни.

Також Знай.ua писав, що найкращі рецепти млинців на Масляну: класичні, сирні і на кефірі. Цьогоріч з 8 по 14 березня українці відзначатимуть Масляну — одне з найяскравіших і найсмачніших свят.