Парламентарі пропонують внести зміни до КУпАП

Постноворічний період в Парламенті видався, на диво, досить плідним. З перших днів січня у Верховній Раді було зареєстровано десятки нових законопроектів. Мінімалка у 8 тисяч, конопляний "бум" та кримінальна відповідальність для "кібер-порушників" – це лише частина із запропонованих оновлень. Одним з найсвіжіших став також законопроект № 4619, який передбачає запровадження адмінвідповідальність за виведення конденсату від кондиціонерів, розміщених на фасадах будинків. Що думають про даний Проект Закону експерти у сфері ЖКГ, дізнавалися Знай.ua.

Кондиціонери, фасад будинків - фото lotsia.com.ua

У планах – зміна в КУпАП

Мова йде про зареєстрований 21 січня "Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження відповідальності за виведення конденсату від розміщених на фасадах будинків (будівель, споруд) приладів охолодження (кондиціонерів) у не пристосовані для цього місця".

Ініціатором даного документу став народний депутат з фракції політичної партії "Слуга Народу" Сергій Гривко.

Законопроект № 4619 - скріншот

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Втім, із положеннями законопроекту поки ознайомитися немає можливості – документ ще не додали, власне, на самому офіційному сайті ВРУ.

Та, незважаючи на це, саме формулювання даного Проекту Закону вже викликає низку питань у експертів.

"Такі питання не повинні вирішуватися на законодавчому рівні. Це – так званий "законодавчий шлак", який наші народні депутати стабільно закидають на загальний розгляд, щоб потім відчитатися про затвердження нової "партії" з десятків законопроектів. Все це має бути передано на місця, але, на жаль, там, де у нас треба провести децентралізацію, вони не проводять – і навпаки, там де потрібно врегулювання теплопостачання і інші вагомі проблеми, вони скидають на рівень місцевого самоврядування", - зазначає експерт з питань ЖКГ, голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Експерт з питань ЖКГ Олег Попенко - фото з Фейсбук (Олег Попенко)

Рівняння на цивілізацію: "Чому мова йде виключно про конденсат?"

А якщо ж вже і говорити про доцільність "кондиціонерної теми", то й тут експерти вбачають низку недоробок.

"Одразу виникає питання: чому мова йде виключно про конденсат, а не про розміщення кондиціонерів на фасадах, в цілому? Оскільки, у більшості випадків, воно є незаконним – і це головна проблема. Розміщення кондиціонеру має відповідати фасаду – він здається в ДАБІ і будинок здається по фасаду. А решта змін фасаду багатоквартирного будинку, як у всьому цивілізованому світі, має узгоджуватися на рівні мерії. Нікому в Швеції не прийде в голову розмістити два десятки кондиціонерів на зовнішню стіну", – відзначає голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Під цю категорію підпадають будинки, кількістю у 2 та вище поверхів і, відповідно, 4 та більше квартир.

Експерт з питань ЖКГ Олег Попенко - фото з Фейсбук (Олег Попенко)

Як відзначає експерт, деякі Керуючі компанії вже роблять будинки в єдиному стандарті – заздалегідь визначається місце розміщення кондиціонерів, а також чіткий малюнок балконної рами.

"В кожному випадку все це повинна визначати Керуюча компанія, що обслуговує будинки, або, як у Франції, наприклад, - ці питання вирішуються на рівні мерії. Будь-яка зміна фасаду має узгоджуватися: є проектна організація, є будівельна компанія і є умовне навантаження на будинок – при будівництві прораховується теплова, електрична складова, водопостачання, каналізація. А якщо повісити додатково 50 кондиціонерів на стіну, до чого це може призвести?", - підкреслює Олег Попенко.

Верховна Рада, Ірина Геращенко - фото Знай.ua

Наразі ж даний законопроект № 4619 був переданий керівництву Верховної Ради. А перш ніж потрапити до сесійної зали, він має пройти розгляд у 6 Комітетах ВРУ.

Законопроект № 4619 - скріншот

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Міністерство освіти замовило "VIP-прибирання" і авто з водієм – з бюджету "втечуть" мільйони.

Прокуратура завела справу на "кнопкодавство" в Раді: "під прицілом" – призначення міністра Шкарлета.