Під час особливо низьких січневих температур у двох українських містах внаслідок дій людини загинули дві групи рідкісних тварин, занесених до Червоної книги — рудих вечірниць.

Про це повідомляє громадська організація "Ukrainian Bat Rehabilitation Center" (з англійської Український центр реабілітації кажанів) на своїй сторінці у соціальній мережі "Фейсбук".

Кажанів викинули з багатоповерхівок на вулицю при морозі до 15 градусів. Спочатку стало відомо про такий інцидент у Херсоні. Хоча тваринам намагалися допомогти, врятувати їх не змогли — вони вже провели на морозі цілу добу. Усі 16 рудих вечірниць загинули.

Наступного дня стало відомо й про події в Івано-Франківську. Там допомога встигла прибути раніше: хоча 78 вечірниць загинуло, 23 вижило. На жаль, вони перебувають у важкому стані й знаходяться на реабілітації.

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

"Розкажіть, будь ласка, друзям, що так робити не можна. Кажани не можуть вижити при морозі за вікном. Завжди є люди готові допомогти, варто лише пошукати", — звертаються зоозахисники до українців з проханням відповідальніше ставитися до охорони довкілля й біологічного різноманіття.

"Коли ці неуки зрозуміють, що кажани це частина екосистеми, без них не буде врівноважено кількість комах. Ці нелюди хочуть, щоб влітку їм тисячі комах дошкуляли? Навіть не знаючи цього, в такий мороз викинути не зимову живу істоту навіть в голову б мені не спало", — нарікає на жорстокість один з коментаторів.

Вечірниця дозірна або вечірниця руда (Nyctalus noctula) — вид кажанів роду Вечірниця з родини Лиликові. З 2009 року цей вид тварин занесено до Червоної книги України, однак у порівнянні з іншими європейськими видами кажанів, руді вечірниці знаходяться у відносно меншій загрозу, у тому числі й завдяки здатності проживати у містах.

Нагадаємо, У Львові рятували хвору лисицю, яка померла на руках у ветеринарів: "Сказ".

Як повідомляє портал Знай.uа, У місті під Києвом засікли нахабну руду бестію: почувається як вдома

Також Знай.uа писав, що На українських воїнів по-звірячому напали під час служби: вівчарка Діксі стала справжньою героїнею