Помилки в написанні прізвища, імені або по батькові в документах – не така й рідкість. Але що робити, коли ця помилка виявлена в паспорті, власник якого помер, а родичам необхідно довести факт родинних відносин?
Про це розповіли в Координаційному центрі з надання правової допомоги у Фейсбуці.
Подібна історія сталася з Зінаїдою Іванівною - мешканкою містечка Васильківки. До неї з адресною допомогою прийшла фахівець Васильківського бюро Юлія Гілевич. Юрист проконсультувала пенсіонерку та надала список документів, необхідний для отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Адже Зінаїда Іванівна вже кілька років не виходить з квартири і фізично не має можливості зібрати документи, які б підтвердили її приналежність до суб'єктів права на отримання БВПД. За таких обставин Юлія Гілевич прийняла рішення про надання пенсіонерці безкоштовної вторинної допомоги "pro bono".
Під час спілкування Зінаїда Іванівна розповіла, що є вдовою померлого ветерана військової служби та має право на призначення та виплату одноразової грошової допомоги після смерті чоловіка за законом. Але Пенсійний фонд у виплаті їй відмовив.
Виявилося, що в паспорті померлого чоловіка, який був виданий в 2000 році, його ім'я по батькові російською мовою було вказано з помилкою, замість " Дмитриевич " було " Дмитреевич ", що відрізнялося від написаного в свідоцтві про шлюб і свідоцтвах про народження їхніх дітей. За життя чоловіка на цю помилку ніхто не звернув уваги, оскільки він користувався записом свого прізвища, імені та по батькові, зазначених у паспорті українською мовою. Після його смерті помилку в паспорті виправити вже неможливо.
Вдова ветерана була в розпачі. Майже 53 роки вона прожила в зареєстрованому шлюбі зі своїм чоловіком, виховала двох дітей, а тепер за описку паспортиста змушена доводити в судовому порядку, що вона дійсно є дружиною свого померлого чоловіка.
Юрист склала заяву про встановлення факту, що має юридичне значення, і подала до Васильківського районного суду Дніпропетровської області. За результатами розгляду справи суд вирішив вимоги заявника задовольнити повністю.
Як діяти, якщо ви зіткнулися з помилками?
Перше, що треба зробити – це звернутися до органу, який видав документ. У разі неможливості виправлення помилки, отримати письмову відмову. За таких обставин єдиним виходом із ситуації є звернення до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення в порядку особливого провадження.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Руслан Бортник: Україні потрібно вибирати між кредитом і суверенітетом

Як повідомляє портал «Знай.иа» Хлопець потрапив у ДТП після невдалого побачення з дівчиною: чи потрібно їй платити за заподіяну шкоду

Популярні новини зараз

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Також «Знай.иа " писав, що Суд вже наступного тижня може змусити Кабмін звільнити голову НКРЕКП Тарасюка