Український військовий Віталій Вікторович був одним з захисників Донецького аеропорту і був пораненим, але продовжив службу в армії. До Дня пам'яті кіборгів ветеран пригадав ті страшні події.

Публікація з розповіддю мужнього воїна-танкіста була розміщена на сторінці Операції Об'єднаних сил у соціальній мережі "Фейсбук".

"В бригаду надійшло розпорядження вирушити ротою в ДАП. В вересні 2014-го третій взвод моєї роти прибув виконувати завдання з охорони та оборони Донецького аеропорту. Решта підрозділу прибула 27 вересня 2014 року і знаходилася там до 10 жовтня", — розповідає про початок своєї участі у бойових діях чоловік.

Пам'ятає він і перший бій: "14 вересня зі сторони Карлівки і Нетайлове заходив наш перший танковий взвод. Зав’язався бій. Виявилося, що вони потрапили в засаду в якій, на превеликий жаль, загинув навідник. Машина вибухнула. На даний час саме цей танк став пам’ятником, який слугує спогадом про ті події та місцем вшанування полеглих оборонців ДАПу".

Донецький аеропорт, кадр з відео

Популярні новини зараз

ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

Детальніше він розповідає про обставини свого поранення, яке боєць отримав під час особливо запеклих боїв наприкінці вересня. Наводимо цю історію:

"Артилерія розташувалася подалі від аеропорту. У випадку наступу ми викликали вогонь на себе. 28 вересня відбувся найпотужніший наступ ворога за весь період. Саме тоді я отримав поранення. Пам’ятаю, як танк виїхав на злітну смугу і стріляв по терміналу. Тоді нам довелося викликати допомогу зі сторони Пісків. Звідти, у відповідь на обстріл, висувався танк під командуванням Євгена Межевікіна, який надавав нам допомогу.

<...>

На той час старшим в Донецькому аеропорту був "Редут". Я отримав він нього наказ виїхати вздовж терміналу, адже розвідники доповіли, що чули гул танків зі сторони міста. Я виїхав на своїй машині вздовж терміналу і побачив танк противника. Ми поцілили в нього, зробили відкат назад. Виявилося, що це була пастка. Попереду ворожого танку в кілометрі від нас знаходився ще один танк і я його не бачив. Він стояв і був наведений на нас. Моя машина витримала три ворожих постріли. Від першого пострілу танк заглухнув, скоріше за все був випущений бронебійний снаряд. В результаті цього мене контузило і я відкрив люк. Наступний постріл був кумулятивний. Коли пробило броню, тоді і загинув механік. Дивуюся, як струмінь не влучив в боєкомплект, а потрапив в двигун. Двигун загорівся, але спрацювала система ППО і полум’я згасло. Потім був ще один постріл. Я взяв навідника і ми швидко евакуювалися. Забігли в старий термінал і я по рації викликав підкріплення. Під’їхало два танка. Один відстрілювався, а другим евакуювали наш підбитий танк і дістали загиблого механіка. 30 числа мене звідти евакуювали. Рота залишилася далі виконувати завдання… Танкісти вийшли звідти 10 жовтня".

Своїм побратимам він бажає дочекатися перемоги, аби мати що відсвяткувати.

Нагадаємо, Володимир Зеленський подякував героям, які боронили Донецький аеропорт

Також Знай.ua писав, у Волновасі вшанували пам'ять жертв теракту