Українцям розповіли, яких змін слід чекати у школах та організації навчання у 2021 році. Нововведення також очікуються у шкільному харчуванні та підвищенні кваліфікації вчителів.

Як пише "Освіторія", у 2021 році буде розроблено Держстандарт базової освіти. Згідно з ним відбудеться реформа освіти для 5-9 класів. Крім того, учителі, які викладатимуть у 5–9-х класах, мають пройти підвищення кваліфікації.

Цьогоріч заплановані новації й в ЗНО 2021. Для випускників шкіл у цьому році буде ще один, окрім української мови, обов’язковий іспит у формі ЗНО: математика. Її складатимуть на тому рівні, на якому вивчали цей предмет у школі. На вибір треба буде скласти історію України або іноземну мову, а четверте випробування знань — ще один з навчальних предметів.

Школа, скріншот відео

Водночас українську мову скласти мають усі. А ось варіант, де є ще й завдання з літератури, обиратимуть ті, кому вона потрібна для вступу. Реєстрація на пробне ЗНО пройде з 5 по 19 січня. Вартість 195–255 грн (залежно від регіону).

Популярні новини зараз

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

У квітні 2021 року мають запустити безкоштовний математичний онлайн-ресурс для школярів та вчителів. Літні математичні школи, якщо епідемічна ситуація не стане на заваді, відбудуться у червні та серпні. У листопаді має офіційно відкритися перший в Україні Музей науки, де зокрема, проводитимуть лекції для школярів, майстерки для вчителів.

ЗНО, кадр з відео

Нововведення торкнуться і дошкільної освіти. Адже дошкільним закладам доведеться пройти перевірку за міжнародною методикою ECERS-3. Перевірятимуть, як організовано навчання в дитсадках.

У 2021 році також триватиме добровільна сертифікація вчителів початкових класів. Пройти процедуру зможуть близько 2 тис. вчителів - стільки ж, як і у 2020 році. Торік успішно впоралися лише 60% (900) учителів, які брали участь.

Крім того, уже 400 млн грн заплановано на оновлення шкільних їдалень. Новий проєкт шкільного харчування передбачає, що їжа буде більш здоровою: без ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів, напоїв з доданим цукром, менше стане кондитерських та мучних страв, а більше овочів, фруктів, молочних продуктів.

Шкільна їдальня, фото: кадр з відео

Нагадаємо, безстрашний воїн ЗСУ отримав "бойове хрещення" просто на День Незалежності: "Ціла батарея артилерії...". Він вважає, що це справа для справжніх чоловіків.

Як повідомляв портал "Знай.ua", після Нового року хліб для українців стане "золотим": скільки коштуватиме буханець. Хліб в Україні подорожчає на початку 2021 року

Також "Знай.ua" писав, крилаті піхотинці ЗСУ підкорили небо: в ООС показали дивовижні кадри. Воїни-десантники продовжили виконувати планову програму стрибків з парашутом