Заборгованість по зарплаті - справа для нашої країни звична. Але зараз вона досягла небувалої величини: майже чотири мільярди гривень. Зараз цей показник на чверть більше, ніж рік тому, але зовсім не факт, що його зростання на цьому зупиниться.

Відомий економіст Юрій Атаманюк дав прогноз щодо подальшого розвитку подій.

«Це найгірша ситуація за останні десять років. Люди доходять до відчаю. Ми всі пам'ятаємо страйки шахтарів в Кривому Розі, де влада самоусунулася від проблеми, а робочі стали заручниками двох олігархів, власників рудників», - говорить експерт.

Якщо на утримання державного апарату йде стільки податків, слід було б очікувати, що він візьме події під контроль. Є головна інспекція з охорони праці, є Офіс Генерального прокурора, є й інші відомства. Всі вони обходяться бюджету далеко не дешево, але де результат? Його немає.

Атаманюк вважає, що в Кривому Розі все почалося через поразку на виборах місцевого «слуги народу».

Популярні новини зараз

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття

Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф

Показати ще

«Приклад - 1,4 мільярда гривень заборгованості у вугільній промисловості. Але адже це люди, які щодня ризикують життям, і при будь-яких економічних труднощах держава завжди підтримувала шахтарів. Це завжди була небезпечна, складна, але престижна професія», - зазначає він.

Юрій Атаманюк \\ скріншот відео

Зараз про престиж згадувати не доводиться. Навпаки, для влади робочий мало чим відрізняється від раба. Наприклад, п'ять тисяч працівників Східного гірничо-збагачувального комбінату (колись це була робоча еліта) довели до того, що з 20 числа вони збираються перекривати дороги, щоб хоч таким способом вибити кошти на утримання своїх сімей.

«Ми знову створюємо таку ситуацію, що чи цих людей видавлюють трудовими мігрантами в Європу, чи влада провокує акції протесту», - каже відомий економіст.

А протестувати готові аж ніяк не тільки шахтарі: є і ФОПи, і медики, і багато хто ще. Їх протести, накладені один на одного, породять постійну політичну кризу. Така криза загрожує розбалансуванням не тільки відносин з партнерами та кредиторами, а й самої системи влади. У нашій ситуації політична криза неминуче тягне кризу економічну.

Раніше Юрій Атаманюк поставив влади в провину те, що вона, маючи у своєму розпорядженні усі засоби для боротьби з пандемією коронавірусу, не користується ними.

Також він зазначив, що органи, створені для боротьби з корупцією в Україні, за своїми функціями дублюють чинні інститути.