Політичний оглядач Юрій Атаманюк вирішив розібратися: чому намір влади ввести в країні локдаун - тотальний жорсткий карантин, викликає в українському суспільстві таку недовіру.

«Люди бачать, що влада не зробила все, від неї залежне, щоб підготувати медичну систему країни для збільшення числа COVID-хворих у важкому стані, які могли б одночасно перебувати в лікарнях», - вважає він.

Дійсно, на боротьбу з пандемією було виділено не так вже й багато грошей, але ж навіть їх не використали. У розпорядженні вітчизняної системи охорони здоров'я є десять мільярдів гривень, однак замість того, щоб витратити їх на боротьбу з коронавірусом, вона продовжує скаржитися на брак фінансування. Ще один мільярд залишився невикористаним, бо був в березні відпущений на закупівлю медичних масок по тодішнім скаженими цінами - а надалі ціни впали.

«Для чого вводити локдаун? Тільки для того, щоб в лікарнях не було одночасно занадто великого числа пацієнтів, і система могла прийняти всіх, хто потребує. У нашій системі охорони здоров'я близько 250 тисяч ліжок», - зазначає аналітик.

Біда не в тому, що в наших лікарнях не вистачає ліжко-місць - їх навіть більше, ніж потрібно. Адже населення країни скорочується. Національна система охорони здоров'я будувалася в розрахунку на 52 мільйони осіб, а тепер вона повинна обслуговувати від сили 35 мільйонів. У Китаї та Німеччині для боротьби з пандемією довелося будувати нові лікарні, але у нас такої проблеми немає. Потрібно лише забезпечити киснем ті ліжко -місця, що вже є. Гроші на це, як виявилося, є, і навіть Китай пропонував в цій справі свою допомогу. Але що було зроблено за вісім місяців? Практично нічого.

Популярні новини зараз

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Пенсійні виплати українців можуть скоротитися наполовину

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Показати ще

На думку Атаманюка, ставлення керівників відповідних відомств до проблеми коронавірусу не можна назвати інакше як злочинним.

«У нормальному суспільстві прокуратура, маючи збитки у вигляді людей, які померли від коронавірусу, приходить до висновку, що люди померли через те, що їм не було вчасно надано належне лікування із забезпеченням реанімаційним ліжком і киснем. Прокуратура бачить, що гроші на це були, але вони не були освоєні. У наявності злочинна халатність з боку міністра охорони здоров'я, міністра фінансів і прем'єр-міністра», - стверджує він.

Необхідно, щоб названі люди понесли заслужене покарання. Тоді ті, хто змінить їх на цих посадах, отримають наочний урок.

«Поки у нас буде така система, що прийшов на посаду, завалив роботу, накрав, а потім пішов у депутати, і можеш не боятися ніяких переслідувань - всі наші проблеми нікуди не подінуться», - зробив підсумки оглядач.

Раніше він стверджував, що спеціалізовані органи для боротьби з корупцією приносять країні більше шкоди, ніж користі.

Також Атаманюк дав прогноз щодо наслідків локдауну.