Як не крути, а екологічні проблеми - на кшталт стихійних звалищ, забруднення повітря чи безвідповідальне отруєння землі агрохімікатами - були і залишаються одними з найважливіших питань не тільки для проблемних регіонів, а й України, в цілому. На які оновлення в цій сфері чекати українцям у 2021 році, голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований розповів в ході прес-сніданку "Трансформація Держекоінспекції: реформи, які врятують довкілля", що відбувся 8 грудня. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Утилізація - Фото з Фейсбук (Андрій Мальований))

Електронна система об’єднає реєстри - "прозорість" для всіх

Одним із важливих нововведень в роботі еко-інспекторів має стати впровадження електронної системи "Екологічний інспектор".

Враховуючи існуючу нині потребу в поповненні штату екоінспекторів, який, станом на сьогодні, налічує близько 1100 фахівців, дана система значно підвищить продуктивність. Інспектори зможуть фіксувати порушення, складати акти за результатами перевірок і надавати приписи порушникам в електронному автоматизованому режимі.

Популярні новини зараз

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Показати ще

“У інспектора буде дозвіл до цілого ряду реєстрів - зокрема, і до реєстру дозвільних документів. Фактично, інспектор перед проведенням перевірки буде більш підготовлений і вже матиме інформацію в планшеті та смартфоні про установу, куди він направлений”, - зазначає голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

Андрій Мальований, голова Держекоінспекції \\ фото з Facebook

Разом з тим, для бізнесу в цій інформаційно-аналітичній системі буде теж передбачена складова. Як і аспект відкритості для громадськості.

“Підприємства також матимуть доступ до реєстру перевірок, матимуть інформацію про інспекцію і орган, що планує зайти на цю перевірку та в яких напрямках вона буде проводитися. А головна ідея - щоб ця система відображала дані для великого кола громадськості та зацікавлених осіб про результати, хід проведення перевірки, документацію. Не тільки заявника, а і мешканців того регіону та, загалом, українців”, - відзначає Андрій Мальований.

Загалом же, система дозволить здійснювати наступні функції в електронному режимі:

Коли стартує та скільки коштуватиме?

Повна реалізація системи “Екологічний інспектор” запланована на 2021 рік.

Як підкреслив голова Державної екологічної інспекції, на перший етап впровадження, а саме проектні роботи, в бюджеті передбачено кілька мільйонів гривень.

“Що ж стосується, безпосередньо, реалізації - придбання обладнання та запуск системи, ми можемо розраховувати на донорську допомогу і на грантові кошти міжнародних організацій, з якими наразі ми вже ведемо перемовини. І попередньо, ці перемовини є успішними”, - наголошує Андрій Мальований.

Андрій Мальований, голова Держекоінспекції \ \ фото з Facebook

Форма та зброя

Окрім введення електронної системи, має у екоінспекторів оновиться і уніформа. А доповненням до гардеробу має стати і "боєкомплект".

“Стосовно табельної зброї - вона фактично у нас в положенні вже передбачена. Щодо закупівлі табельної зброї, тут поки є певні ризики і сумніви - для того, щоб в цьому трикутнику “держава-бізнес-громадськість” все було збалансовано і не було ризиків для незаконного використання певних повноважень. Тому незабаром має бути затверджена низка технічних і правових аспектів”, - відзначає голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

Андрій Мальований, голова Держекоінспекції \\ фото з Facebook

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що з початку пандемії на українців склали 34 тисячі "карантинних протоколів" – експерти попереджають про незаконність.